Patronatul Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania (PSIPBR) solicita autoritatilor anularea datoriilor istorice, sumele respective putand fi folosite pentru realizarea de investitii conform standardelor UE, a declarat Vasile Joanta, vicepresedintele organizatiei. Potrivit conducerii patronatului, valoarea acestora se ridica la circa 150 miliarde de lei, la care se adauga penalitati de aproximativ 200 miliarde de lei.
Cele 21 de societati independente membre ale patronatului asigura locuri de munca pentru aproximativ 30.000 de angajati din sectorul berii, dar si al industriilor conexe. Reprezentantii firmelor locale au mai precizat ca activitatea fabricilor a fost afectata si de intarzierea aplicarii unui sistem diferentiat de accize in functie de capacitatea de productie, asa cum se intampla in statele comunitare. ''Pentru a putea exista o piata normala fara tendinte monopoliste, este nevoie sa se pastreze producatorii locali'', a afirmat Joanta. Disparitia acestora ar conduce la o crestere semnificativa a preturilor la bere, iar numarul sortimentelor de pe piata s-ar reduce, sustine Joanta. In acelasi timp, o parte din angajati si-ar putea pierde locurile de munca.
Printre alte solicitari adresate autoritatilor de membrii PSIPBR, se mai numara cererea de corelare a Codului fiscal cu acquis-ul comunitar in privinta introducerii si in Romania a posibilitatii imbutelierii de bere si bauturi carbogazoase nealcoolice pe aceeasi linie. Valoarea accizelor platite de fabricile locale la stat s-a ridicat, anul trecut, la aproximativ 30 milioane euro, fata de 20 milioane de euro, in anul anterior.
Patronatul Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania (PSIPBR) solicita autoritatilor anularea datoriilor istorice, sumele respective putand fi folosite pentru realizarea de investitii conform standardelor UE, a declarat Vasile Jo