?Marea? Banatului se intinde pe 25.000 de hectare
Vecinii nostri s-au mobilizat pentru a ajuta la evacuarea apei de pe aceasta imensa suprafata: sirbii isi sparg digurile, iar ungurii ne ajuta cu 20 de motopompe
Reprezentantii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor au anuntat, simbata, demararea unor actiuni fara precedent in incercarea de a reduce efectele inundatiilor din judetul Timis. Autoritatile romane au stabilit un acord cu cele din Serbia si Muntenegru: mai multe diguri de pe teritoriile celor doua tari vor fi sparte, astfel ca apa sa fie directionata spre alte bazine hidrografice din aval. Consecinta imediata a acestei operatiuni va fi scaderea nivelului riurilor din Banat.
Pentru a ajuta la evacuarea apei din zonele inundate, Ministerul Mediului din Ungaria a trimis ieri in judetul Timis 20 de motopompe gigant. Acestea vor fi? amplasate pe diguri cu ajutorul elicopterelor. Pompele vor avea rolul de a scoate apa din ?marea? formata in sudul Banatului. Specialistii romani apreciaza ca, prin aceste manevre hidrotehnice, nivelul apelor va scadea suficient in aproximativ doua saptamini, astfel incit sinistratii se vor putea intoarce ?acasa? si incepe reconstructia zonei.
Apa are un metru adincime
Dupa ultimele estimari, in zona inundata din judetul Timis exista o acumulare de apa de sase ori mai mare decit in lacul barajului de la Surduc, avind peste 200 de milioane de metri cubi si intinzindu-se pe o suprafata de 25.000 de hectare.
Conform masuratorilor efectuate de specialisti, apa are o adincime medie de 1,1 metri.? Reprezentantii Ministerului Mediului au anuntat ca, de comun acord cu autoritatile din Serbia si Muntenegru, s-a ajuns la concluzia ca trebuie sparte mai multe diguri de-o parte si de cealalta a granitei dintre cele doua tari. Specialistii spera ca, in urma acestei masuri, nivelul