Timpul dictaturilor europene. Camasile negre cuceresc Italia, iar steagul cu zvastica invaluie Germania.
de LAVINIA BETEA ISTORIA COMUNISMULUI Istoria maririi lui Stalin, Hitler si Mussolini, marii dictatori ai secolului al XX-lea in Europa, este si istoria dezechilibrelor lumii in care apar.
In general, faptul se petrece intr-un timp de uzura grava a credintelor si dezgust al oamenilor fata de institutiile traditionale ce si-au pierdut vitalitatea. Multimile care-i sustin au impresia ca in jurul lor totul se prabuseste, dintr-o asemenea fisura iesind ca puiul din coaja (dupa expresia lui Hegel) conducatorul lor. Pentru explicarea a ceea ce se petrece in planul adeziunii multimilor la un asemenea conducator, psihologii fac trimiteri la crizele adolescentei ce iau uneori forme patetice. Indivizii care le parcurg au impresia ca pot fi salvati prin identificarea cu un conducator - propriul tata autoritar, un sef de banda sau un cap de coloana.
Relatia dintre ascensiunea acestor lideri si multimile ce li se supun pare mai vizibila in cazul lui Hitler. In 1930, putini au fost cei care au luat in seama amenintarea sa publica de a folosi lacunele Constitutiei Republicii de la Weimar ca sa obtina puterea si sa faca o revolutie.
Hitler a fost ales cancelar in 30 ianuarie 1933 si in decurs de un an si jumatate a reusit sa-si puna in aplicare planul. La 28 februarie 1933, prin Ordonanta de aparare a poporului si statului au fost suspendate drepturile cetatenesti fundamentale. La 23 martie, a fost adoptata Legea imputernicirii Guvernului de a schimba legile fara aprobarea Parlamentului, iar la 2 mai, au fost dizolvate sindicatele. In iunie, au fost interzise partidele, iar in iulie 1933, Hitler a declarat incheiata revolutia national-socialista. A urmat razboiul cu toate ororile de nenumit si imaginat continute de reali