Cele mai vizate partide de o eventuala adoptare a unei legi a lustratiei ar fi PSD, PPRM si PUR. Social-democratii ar pierde 23 de parlamentari, „Romania Mare" ar pierde sapte, iar Partidul Umanist ar avea cu trei parlamentari mai putin.
De 15 ani, orice referire la adoptarea unei legi a lustratiei, care ar interzice accesul la demnitatile si functiile publice al persoanelor care au facut parte din nomenclatura comunista, intimpina oprobriul vehement al clasei politice.
Acest lucru nu este intimplator, daca punem la socoteala faptul ca o simpla inventariere a trecutului parlamentarilor romani releva „vidul" pe care o eventuala aplicare a unei astfel de legi l-ar crea in rindul parlamentarilor.
Din nefericire, nu exista o prevedere legala care sa oblige membrii legislativului sa mentioneze trecutul petrecut in slujba fostului partid comunist, drept pentru care CV-urile majoritatii parlamentarilor incep de-abia din 1989.
Singurele date despre trecutul comunist al politicienilor sint oferite de „Militia spirituala" a ‘’Academiei Catavencu’’ si de site-ul Coalitiei pentru un Parlament Curat. Potrivit acestora, 33 de senatori si deputati au detinut functii de conducere in organele de partid de dinainte de ’89.
Clientii lustratiei: PSD, PPRM si PUR
Dintre acestia, majoritatea apartin PSD (23), restul fiind impartit de PPRM (7) si PUR (3). Interesant este ca fosti lideri comunisti se afla acum in fruntea Senatului sau a Camerei Deputatilor.
Astfel, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor ar ramine fara vicepresedintele Corneliu Ciontu (presedintele PPRM), care a ocupat functiile de vicepresedinte al Consiliului Popular sector 5 sau secretar PCR cu propaganda in acelasi sector.
La rindul sau, Biroul Permanent al Senatului ar fi „vaduvit" de secretarii Mihai Ungheanu (vicepresedinte PPRM),