Nu radeti! Nu-l ignorati! Nu e vorba de-o gluma! Stresul se afla la baza majoritatii bolilor negre si ne da branci in prapastia bolilor psihice. Si cum primavara il provoaca si il atata, e bine sa stim cu cine avem de-a face si cum il putem birui.
Cuvantul stres este asa de uzitat de la o vreme, incat a inceput sa-si piarda intelesul de "pericol", de "boala rea". Pare ceva asa, fumegos si indepartat, un soi de rau care ii pandeste intotdeauna pe altii si niciodata pe noi, oricum, ceva de care nu se poate muri. Ba se moare! Si inca pe capete! Nu de stres, propriu-zis, ci de bolile pe care le naste, in care este amestecat. Stresul loveste psihic, iar cand organismul cedeaza nervos, sistemul de aparare ridica bratele si se preda. Majoritatea bolilor mileniului trei au in componenta lor stresul, adica oboseala cumplita, iritarea, hartagul, presiunea insuportabila la care suntem supusi de viteza nebuna in care ni se desfasoara, de la o vreme, viata. Lipsurile, nelinistile, concurenta acerba, goana dupa bani, singuratatea care ne paste ducand aceasta viata nebuna. Lipsa comunicarii. Depresia. Oare ne poate opri cineva?
Calm
Repetati acest cuvant. Simpla lui sonoritate va va face sa va simtiti mai bine. Imaginati-va ce-ar fi lumea, daca ati putea sa o traversati intr-o stare de calm absolut, fara sa fiti marcati de faptele si gesturile apropiatilor dvs., de stirile alarmante din ziare, de cresterea necontenita a preturilor. Minunat, nu? Sa invingeti toate obstacolele din cale fara consum nervos si, in plus, sa va bucurati de fiecare bucatica a vietii pe care o traiti. Desi totul suna a aventura, acest scenariu poate fi transformat in realitate. Cu doua conditii: sa aveti vointa si sa exersati permanent.
Se poate alunga stresul?
Raspunsul e pozitiv si destul de simplu: ori anulati cauzele care provoaca stresul, ori inc