Deficitul balantei comerciale la produsele agroalimentare a inceput sa scada timid. Totusi, la produsele pentru care Ministerul Agriculturii si-a anuntat sprijinul, exporturile sint in scadere, continuind sa primeze vinzarile de animale vii.
In primul trimestru al anului in curs, in Romania, deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare s-a cifrat la 306 milioane de euro, cu 5,7 milioane de euro mai putin fata de perioada similara de anul trecut. Astfel, importurile au inregistrat o scadere de 0,4%, cifrindu-se la 420,8 milioane de euro.
Comparativ cu intervalul ianuarie-martie 2004, s-au majorat semnificativ importurile de carne de porc, cu 34,3 milioane de euro, cele de pasare, cu 7,2 milioane de euro, si cele de cartofi cu 13,3 milioane de euro.
Printre principalele produse la care oferta interna nu acopera necesarul de consum se numara carnea de porc, legumele proaspete in extrasezon, zaharul, conservele de legume si fructe sau tutunul.
Exporturile din primele trei luni ale acestui an au totalizat 114,7 milioane de euro, cu 4% mai mult raportat la cele de anul trecut. Cu toate acestea, se inregistreaza scaderi ale exporturilor pe segmente pentru care Ministerul Agriculturii a anuntat ca se vor pune in aplicare politici „agresive" pentru promovarea pe pietele externe.
Spre exemplu, in primele trei luni ale acestui an s-au comercializat in afara granitelor 99,3 mii de hectolitri, fata de 117,2 mii de hectolitri, cit au vindut producatorii romani la export anul trecut. Reduceri ale valorii exporturilor s-au inregistrat si la uleiul de floarea-soarelui si soia, de la 27,5 mii de tone la 23,5 mii de tone.
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a anuntat recent ca va trece la o promovare mai „agresiva" a produselor agroalimentare la export. Ministerul va aloca fonduri pen