Conflictul germano-sovietic dintre anii 1941 si 1945 nu a avut egal in istorie in privinta milioanelor de morti si a urii care le-a animat, dar, 60 de ani mai tarziu, Germania si Rusia sunt doua natiuni prietene. In Rusia, un presedinte germanofon care cunoaste indeaproape Germania, unde a activat ca spion sovietic, garanteaza ca relatiile economice si politice cu Berlinul sunt mai puternice decat cu orice alta capitala.
De asemenea, la Berlin, un cancelar doritor sa asigure securitatea intereselor industriale pe termen lung intre Germania si Rusia, in pofida unui pret politic, a transformat tara in principalul partener economic al Moscovei, dar si in principalul avocat al acesteia pe langa Uniunea Europeana.
Expertii ofera explicatii diferite pentru aceste fapte, dar ei sunt in general de acord ca relatiile bilaterale sunt inca marcate de amintirea celui de-al doilea Razboi Mondial.
"Relatiile noastre sunt excelente, deoarece am castigat razboiul si am ramas timp de 45 de ani in Germania de Est", a declarat Dmitri Trenin, adjunctul directorului Centrului de Studii Politice Carnegie din Moscova, care a fost, timp de cinci ani, ofiter de legatura sovietic in Germania.
"Controlam Germania de Est si amenintam Germania de Vest, inclusiv cu armele noastre nucleare", a adaugat el.
Estimarile oficiale privind numarul de rusi ucisi in cel de-al doilea Razboi Mondial ajung la 25 de milioane.
Chiar in zilele noastre, cu greu gasesti un rus care sa nu isi fi pierdut un membru al familiei in conflagratie.
Pe de alta parte, peste sapte milioane de germani, dintre care numai jumatate erau militari, si-au pierdut viata.
Ulterior, in timpul anilor sumbri ai razboiului rece si chiar mai tarziu, cand trupele ruse au inceput sa paraseasca Germania, aceasta tara a "actionat cu mult tact" si le-a permis rusilor sa cunoasca germanii ca p