Dreptul la concediu, recunoscut in Dreptul Civil si in Constitutie, este un drept care priveste in mod nediscriminatoriu pe fiecare muncitor din tara. Prin zile de concediu se inteleg zilele lucratoare nemuncite (de luni pana sambata) si nu zile calendaristice considerate de regula libere sau alte sarbatori pentru care sunt prevazute zile libere.
Acestea fiind spuse, nu mai este nevoie sa mai adaugam ca, in Romania, un barbat isi poate lua concediu de… paternitate. Aliniindu-se la aceste reguli universal valabile, in Constanta barbatii au inceput sa ceara concedii de paternitate, motivand egalitatea dintre sexe.
Daca femeile vor sa fie pe acelasi picior de egalitate cu barbatii, atunci acestia, la fel de bine, isi pot lua zile libere pentru a creste copii nou-nascuti. Desi este o noutate in domeniu, acest fapt tinde sa devina o realitate.
Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta ne-a confirmat faptul ca in municipiul nostru exista deja 7 barbati in concediu de paternitate, iar alti patru si-au depus cererile pentru a fi aprobate. Exista insa si unele diferente in cazul concediului de maternitate si cel de paternitate.
Astfel, o femeie, imediat dupa nastere, poate cere concediu fara alte explicatii ulterioare, insa un barbat trebuie sa faca dovada ca intr-adevar are un copil nou nascut, ca sotia sau concubina sa nu poate lipsi de la locul de munca si, cel mai important dintre toate, este faptul ca acesta trebuie sa dovedeasca faptul ca femeia il poate intretine.
„Daca un barbat pleaca in concediu de paternitate primeste o bonificatie de 6 milioane cinci sute mii lei, insa aceasta nu este plata pe concediu, ci se refera strict la cheltuielile pe care cei doi le au cu nou-nascutul. Concediul se acorda pe o perioada de maxim sase luni, spre di