Moscova primeste azi, la 9 mai, zeci de lideri ai lumii, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la victoria Aliatilor in cel de-al doilea Razboi Mondial, aniversare al carei punct culminant va fi parada militara din Piata Rosie si o receptie oferita de presedintele Vladimir Putin la Kremlin.
In fata presedintelui american, George W. Bush, a cancelarului german, Gerhard Schroeder, si a altor lideri ai lumii, Putin vrea sa reaminteasca rolul fundamental al Rusiei in infrangerea nazismului, dar si sa refaca imaginea tarii in strainatate, afectata de razboiul din Cecenia si de afacerea Iukos.
Rusilor, ceremoniile le vor reaminti trecutul glorios, cu riscul unei exaltari a Uniunii Sovietice si a lui Iosif Stalin, "tatucul victoriei", dar si a unui sistem totalitar care a facut milioane de victime numai in Rusia.
Rememorarea este cu atat mai necesara cu cat o succesiune de "revolutii", in Georgia, Ucraina si Kirgizstan, le-a dat rusilor sentimentul ca asista la o dezintegrare fara sfarsit a ceea ce a mai ramas din fostul lor imperiu, in timp ce viata lor de zi cu zi este din ce in ce mai dificila. Ceremonia principala va fi precedata de o reuniune a liderilor tarilor din Comunitatea Statelor Independente, o organizatie amortita in prezent.
Amintirea victoriei din 1945 va permite cel putin exaltarea comunitatii de destin a fostelor membre URSS.
Tot in mod simbolic, la 10 mai, Moscova va gazdui summit-ul Rusia - UE, pentru a sublinia unitatea vechiului continent, de la Atlantic la Urali, potrivit formulei utilizate de De Gaulle.
Cu toate ca cerul Moscovei va fi fara nori - autoritatile vor utiliza zeci de avioane pentru imprastierea norilor, tehnologie mostenita de la Uniunea Sovietica - planul diplomatic nu va fi la fel de inseninat. Pentru tarile baltice, data de 9 mai nu are aceeasi semnificatie ca pentru rusi si occidentali. Integrate cu