Voiculescu a renuntat la PUR si, la congresul de simbata, si-a transformat partidul in PC. Partidul Umanist si-a schimbat denumirea si sigla, a adoptat sloganul "Afirma-te, romane!" si a anuntat trecerea de la doctrina social-liberala la cea conservatoare. Schimbari de substanta insa nu s-au produs.
Voiculescu ramine mai departe presedintele partidului, doar ca peste noapte a decretat ca formatiunea sa va avea alt nume si alta orientare, clar de dreapta.
Dan Voiculescu a fost singurul candidat la presedintie. Ca sa mimeze totusi un aer de democratie, paridul n-a votat in unanimitate pentru Voiculescu: s-au inregistrat 70 de voturi impotriva din 1.715. Doar la nivelul vicepresedintilor a existat o oarecare competitie, in cursa fiind 25 de inscrisi pentru 11 locuri.
Acestia provin toti din teritoriu, dar fostii vicepresedinti bucuresteni, printre care se numarau Codrut Seres si George Copos, n-au ramas nici ei pe dinafara: au fost cooptati in Biroul Politic, un fel de executiv al partidului lui Voiculescu.
In discursul sau, la care a asistat si Calin Popescu-Tariceanu, Dan Voiculescu a afirmat ca pentru el este "de neinteles" de ce unii califica PUR drept o solutie imorala. "In ultima jumatate de an am luat decizii corecte, am sprijinit o distributie corecta a puterii intre stinga si dreapta.
In noua legislatura am sprijinit presedinti ai Camerelor parlamentului din partea stingii, care sa contrabalanseze preponderenta dreptei din executiv. Noi nu vrem un nou tavalug al monopolului puterii.
Nu vrem ca, eventual, o alianta-stat sa inlocuiasca partidul-stat contra caruia noi am luptat", a spus Voiculescu, care a sustinut si cu aceasta ocazie ca el si ai lui n-ar fi intrat la guvernare daca n-ar fi existat "cererea expresa" a lui Traian Basescu.
Dupa ce Voiculescu a incercat sa explice scola