Un deficit bugetar strans, recomandat de FMI, nu tine numai de felul in care Guvernul decide sa cheltuiasca banii, ci si de colectarea taxelor.
De acest lucru se ocupa Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Seful acestei institutii, fara doar si poate, esentiala pentru indeplinirea planului bugetar, este juristul Sebastian Bodu.
Ales de Guvern din randul membrilor PD, calificarea sa profesionala nu este intamplatoare. Presedintele ANAF pare a merge, aproape in exclusivitate, pe disciplinarea agentilor economici. Bodu nu scapa insa din vedere defectele de sistem. Planul sau pare a fi, in mare, chemarea la ordine a firmelor si a functionarilor fiscali deopotriva. Sebastian Bodu a acceptat sa ne dea un interviu in care sa-si dezvaluie intentiile sau pretentiile... fiscale.
- Numai la bugetul de stat sunt mai mult de 80.000 de miliarde datorii de recuperat plus de incasat pe anul asta. Cum se va descurca ANAF?
- Dupa cum stiti, am marit numarul executarilor silite, care a crescut de la putin peste o mie, anul trecut pe vremea asta, la peste 16.000, dar nu ajunge.
Sunt probleme, oricat as incerca sa maresc gradul de colectare, nu am destul personal. De aceea vrem sa modificam structura incasarilor. Primul pas ar fi sa dam la municipalitati colectarea amenzilor persoanelor fizice, deoarece se incarca foarte mult activitatea celor care se ocupa de executarile silite.
E vorba de regula aceea "80 - 20": alergi dupa 80% din datornici care iti aduc 20% din incasari, cand ai putea sa alergi dupa 20% dintre ei care sa-ti aduca 80% din incasarile la buget. Trebuie insa ca aceasta descentralizare sa fie acceptata si de Guvern. Nu vad de ce nu s-ar intampla, pentru ca municipalitatile se ocupa oricum de incasari si au si infrastructura necesara. Mai ales ca 80% din incasarile noastre se duc la bugetele locale.
@N_P