SANATATEA ADOLESCENTULUI "Atunci cand dau muzica preferata la maximum, in camera mea, simt fiecare vibratie, fiecare sunet prin tot corpul. Simt ca ma umplu de energie." Asa spun cei mai multi tineri de 14-20 de ani daca sunt intrebati de ce le place muzica. de ANDRADA FLORIA Altii spun ca daca asculta muzica trece timpul mai repede. Insa oricare ar fi motivul pe care l-ar invoca adolescentii, parerea Marinei Cavassi, psiholog principal in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", este ca aceasta activitate este cat se poate de fireasca si nu ar trebui sa ingrijoreze pe nimeni.
Relaxare Muzica reprezinta un mijloc foarte eficient de relaxare. La adolescenti exista foarte multe tensiuni legate de certurile din familie, de exigentele de la scoala sau chiar de esecul in dragoste. Iar muzica ii ajuta sa scape de stres. Ascultatul muzicii este un mod placut de a depasi dificultatile de zi cu zi, pe care tinerii le amplifica foarte mult. Pe de alta parte, atunci cand se inchid in camera, ei scapa de criticile familiei (ca nu se imbraca bine, ca nu invata destul, ca nu citesc indeajuns, ca lipsesc de la scoala) si se refugiaza intr-o activitate care le face placere. "Eu vad in acest comportament si o posibilitate a tinerilor de a-si «rezolva» niste probleme, adica de a nu le mai lua in seama", precizeaza psihologul Marina Cavassi. Atunci cand au o problema in dragoste, adolescentii simt ca se regasesc in versurile tuturor pieselor de dragoste. In acest fel, au senzatia ca "tragedia" lor este inteleasa de cineva.
Versurile "baietilor de baieti" Muzica induce o stare de bine atunci cand o asculti singur, dar este si un motiv pentru care tinerii se intalnesc si se duc in cluburi. Aceasta modalitate de petrecere a timpului reprezinta o activitate de socializare, de diversificare a