Dupa ploile de la sfirsitul saptaminii, podurile au inceput sa cedeze. Desi din 1999 s-au facut investitii de peste 8.000 de miliarde de lei pe an pentru amenajari si strategii de prevenire a inundatiilor, nimic nu sta in picioare la o ploaie zdravana.
Inundatiile ce au rezultat in urma ploilor de simbata au afectat 15 judete si 1.000 de localitati au ajuns sub ape. Din nou digurile, dar mai ales podurile n-au rezistat debitelor crescute de apa, desi, conform proiectelor, acestea trebuiau sa faca fata situatiei. Patru poduri mari si alte 14 mai mici din judetele Prahova, Buzau si Dimbovita au fost grav afectate.
In judetul Prahova nici digurile n-au facut fata pe riul Teleajen, iar pe alte curgeri de apa, aparatorile de mal nu au facut fata. „Desi s-au investit bani in aceste zone, lucrarile nu sint avansate, deoarece acestea, mai ales in judetul Buzau, s-au alocat pe 10-15 ani.
Astfel, la orice viitura mai puternica sau ploaie mai abundenta, apa ia jumatate din ce s-a construit pina in acel moment", spune Aurel Pana, directorul Administratiei Nationale a Apelor Romane (ANAR). Pe linga firmele de proiectare si constructie de amenajari hidrotehnice, Pana acuza si Autoritatea Nationala a Drumurilor (AND).
Potrivit acestuia AND avea obligatia sa gestioneze albia riului Buzau in portiunea in care era construit podul de la Maracineni, a carui „cadere" a provocat blocajul principal in traficul rutier.
„Pe linga faptul ca nu a amenajat riul, AND a proiectat podul de la Maracineni sa reziste la 2.000 de metri cubi de apa, iar acesta nu a rezistat nici la 767 de metri cubi de apa, citi au fost acum", spune Aurel Pana.
Mii de miliarde aruncate pe apa simbetei
Si zonele care au fost afectate zilele acestea de inundatii intra in categoria zonelor care au beneficiat de cei mai multi bani de la stat pentru