Obligati la spaga
Potrivit legii, sustinerea examenului de gradul I pentru profesorii din invatamantul preuniversitar este gratuita. Autonomia universitatilor impune insa o taxa pentru sustinerea acestor examene, taxa care la Sibiu este stabilita in functie de UBB Cluj-Napoca sau de Bucuresti. La care se adauga „protocolul".
Incepand de anul acesta profesorii universitari vor fi platiti de universitatile la care activeaza din bani de la MEC. Sibiul primeste 1,63 de miliarde pentru cei trei profesori universitari din comisia de examinare.
Profesorii sibieni din invatamantul preuniversitar au platit anul trecut o taxa de 2.500.000 lei pentru a-si putea sustine examenul de gradul I. Potrivit legii insa, profesorilor li se ofera gratuitate pentru acest examen.
Autonomia pe care universitatile si-o sustin cu atata verva are insa dreptul legal sa impuna aceasta taxa, iar banii colectati sunt stransi in bugetul universitatilor. „Eu am platit in ianuarie 2003 inscrierea la examenul de gradul I.
Inspectia este efectuata de profesori universitari, iar cei 1.500.000 lei pe care i-am platit au mers intr-un cont al Universitatii. Singurii bani pe care i-am dat au fost aceeia. Am inteles de la colegii mei ca acum aceasta taxa a scazut.
Nu mi se pare normal acest lucru", puncteaza Daniela Bunea, profesoara de engleza la Liceul Gheorghe Lazar din Sibiu.
Sindicatul vrea scoaterea gradelor
Lupta cu gradele se duce si la nivelul sindicatelor din invatamantul preuniversitar, acestia dorind eliminarea lor si inlocuirea examinarii actuale a profesorilor cu modele de examinare occidentale. Potrivit acestora, banii pe care universitatile ii primesc ar trebui facuti publici si sa fie fol