MEDICUL DE FAMILIE Alimentatia dezechilibrata, bogata in grasimi de origine animala, sedentarismul sunt factori care favorizeaza cresterea nivelului colesterolului, crestere asociata cu ateroscleroza si bolile coronariene. de GEORGETA LICSANDRU Colesterolul total este format din mai multe fractiuni: o fractiune cu densitate joasa (LDL), periculoasa pentru sanatate, care trebuie scazuta si care este responsabila pentru depunerile din artere; o fractiune cu densitate inalta (HDL), partea sanatoasa a colesterolului, care distruge depozitele de grasimi de pe vasele sangvine. De asemenea, exista si o a treia fractiune (VLDL) colesterolul cu densitate foarte joasa, fractiunile lipidice, care se absorb in general dupa un pranz bogat in grasimi. Aceasta fractiune este crescuta la diabetici.
Originea aterosclerozei, in copilarie "Legat de profilul alimentar, ateroscleroza isi are originea chiar in perioada de sugar. Un copil care primeste preparate din lapte de vaca nemodificate ca formula chimica spre laptele matern prezinta un risc crescut de a suferi la varsta adulta de hipercolesterolemie. Picaturile de colesterol se depun pe vase, in special pe cele coronariene. Dupa varsta de 30-40 de ani, ele se organizeaza fibros in niste placi de aterom, care dupa 45-50 de ani pot provoca accidente vasculare", ne avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".
Valorile normale Pana de curand se accepta ca valorile colesterolului total nu trebuie sa depaseasca 200-250 mg/dl. Ultimele ghiduri europene in privinta valorilor plasmatice ale colesterolului indica valori mai mici: colesterolul total nu trebuie sa depaseasca 190 mg/dl, iar fractiunea cu densitate joasa sau "colesterolul rau" trebuie sa fie sub 115 mg/dl. Studii recente au aratat ca, cu cat valorile coles