Gastronomia cipriota se bazeaza doar pe produse proaspete. Motoul fiecarei gospodine este: "Nu e proaspat, deci nu este bun". In Cipru, nu veti fi niciodata serviti cu mancare de ieri. Preparatele cipriote respecta cateva reguli de baza: nu sunt grase, sunt proaspete si sunt imprumutate de la alte popoare. Franta, Italia, Grecia sunt cateva din marile culturi care le-au influentat bucataria. de VERONICA GUZUN MULT. Meze este un set de mancaruri care se serveste cu prietenii Dintre preparatele grecesti, cel mai popular este Yemista, legume umplute. Reteta seamana mult cu cea a sarmalelor noastre. Legumele folosite pentru acest preparat sunt: ardeiul gras, vanata, rosia, ceapa. Compozitia interioara se face din orez, carne de vita, rosii, ceapa.
BUNATATE. Totusi, cel mai bine ar descrie ospitalitatea acestei tari mancarea pe nume "Meze". Ea include de fapt mai multe preparate, un amestec de gusturi, arome si culori. Un Meze contine cel putin 20 de preparate, de aceea se recomanda sa il serviti in grup mare, cu prietenii. Totusi, baza gastronomiei cipriote ramane pestele. El este pregatit in cele mai diferite moduri: la gratar, prajit in ulei de masline, marinat, condimentat. Painea cipriota este foarte consistenta si are multe ingrediente. Ea se face din grau, masline verzi, coriandru, ulei de masline, lamaie si branza feta. Acest popor stie cum sa manance, ei nu sunt adeptii fast-food-urilor, savureaza mancarea si niciodata nu se grabesc sa se scoale de la masa.
DIN MUNTI. "Kleftiko" este preparatul traditional care nu lipseste de la nici un eveniment. Este o bucata de miel infasurata in staniol si coapta la cuptor. Acest preparat isi are originea in secolul al XIX-lea, cand cipriotii luptau pentru independenta. Timp de un secol, ei au trait in munti si isi pregateau mancarea, astfel incat sa nu-i simta mirosul sau sa o vada cineva. Pe atunci, ei f