Fostii proprietari de imobile carora nu li se va putea reconstitui dreptul de proprietate vor primi, drept despagubiri, titluri de participare la Fondul de investitii "Proprietatea", care vor putea fi tranzactionate pe Bursa incepand cu anul viitor, afirma, intr-un interviu acordat ZF Bogdan Olteanu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul. Principalul scop al infiintarii Fondului este degrevarea bugetului de efortul acoperirii despagubirilor in cazurile imposibilitatii retrocedarii in natura.
Pachetul de legi privind proprietatea va intra astazi in dezbatere publica.
Valoarea activelor care vor fi administrate de acest fond este estimata la 4 - 4,5 miliarde de euro, a declarat Nicolae Ivan, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a afirmat la Londra, la seminarul Banking on Romania organizat de revista The Banker, cu sprijinul BCR. Suma respectiva ar acoperi circa 80% din cererile de retrocedare estimate a fi depuse.
Fondul va avea o durata de viata de 10 ani, dupa care va fi lichidat, iar activele distribuite detinatorilor de actiuni de la acea data. Ivan a spus ca va fi depusa o cerere de listare a actiunilor chiar la bursa londoneza, in conditiile in care Ministerul Finantelor considera prea mica piata locala.
Principiul de la care pleaca acest pachet legislativ este rezolvarea problemei proprietatii in Romania. Insa, elementul de noutate il reprezinta modalitate de despagubire a fostilor proprietari carora statul nu le poate retroceda imobilele.
Ministrul pentru relatia cu Parlamentul nu a putut preciza care va fi nivelul despagubirilor, argumentand ca o evaluare exacta poate fi facuta dupa ce vor fi cunoscute notificarile inregistrate si persoanele indreptatite sa primeasca despagubiri. "Va fi o suma de ordinul miliardelor de euro. Suma despagubirilor se va reduce cu circa un miliard de euro pen