Populatia Capitalei s-ar injumatati, in cazul unui seism similar celui din 1977. Coloneii trecuti pe linie moarta la conducerea inspectoratelor de protectie civila nu fac decat rapoarte periodice de activitate.
Bucurestiul e putred. Peste 6.000 de oameni se pot considera morti, in cazul producerii unui cutremur ca in ’77, pentru ca locuiesc in cladiri din categoria „colaps total sau partial". Dar cifra probabila a victimelor, luata in calcul la institutul INCERC, este coplesitoare: aproximativ 450.000, daca seismul va lovi noaptea.
Si asta pentru ca in Bucuresti n-o sa se moara doar de caramida. Jumatate dintre spitale se vor prabusi, nelasand prea multe sperante ranitilor.
Benzinariile lipite de blocuri, substantele periculoase din depozitele risipite in tot orasul, ba chiar si centralele termice mai vechi pot aduce iadul in Capitala. Daca seismul se va produce ziua, numarul victimelor ar fi mai mic, insa va prinde mii de copii in scoli care se mai tin intr-un picior.
Transformata intr-un fel de cimitir al elefantilor, Apararea Civila aduna patru wole cu zece tractoare si zice ca stam bine.
Specialistii de la INCERC detin un scenariu de cutremur care, daca s-ar produce noaptea, in jurul orei 21, ar ridica la 450.000 numarul celor care pot muri, ei aflandu-se in cladiri despre care se cunoaste ca vor depasi gradul trei de avariere („avarii semnificative").
Dintre acestia, circa 6.500 de oameni se pot considera deja morti, intrucat locuiesc in 1.000 de cladiri incadrate tehnic la „colaps total sau partial". Drama mult mai mare va fi pentru alti 95.000 de bucuresteni, care vor ramane captivi in cladiri, la care se adauga 16.000 de raniti grav si 13.000 de raniti usor. Dr. ing.
Emil-Sever Georgescu, seful Laboratorului pentru evaluarea riscului seismic al INCERC, scrie intr-un raport