Desi se plang de lipsa materialului de lucru, deputatii uita de anumite acte normative asupra carora trebuie sa-si dea votul. Doua proiecte legislative, ambele vizand modificarea Legii Administratiei, au trecut de Camera Deputatilor prin aprobare tacita, adica timp de o luna si jumatate alesii nu si-au gasit timp pentru a le adopta sau a le respinge. Nici macar PSD, pe ai carui alesi locali un document ii vizeaza, nu s-a remarcat foarte tare in opozitie.
Potrivit Constitutiei, Camera sesizata se pronunta asupra proiectului in termen de 45 de zile, iar daca acest termen este depasit se considera ca proiectele de legi au fost adoptate. O prima lege, adoptata tacit si care urmeaza sa fie transmisa Senatului, este initiata de deputatii PD Daniel Buda, Ioan Oltean, Augustin Zegrean. Dupa experienta localelor, cand aranjamentele politice initiale au cazut din motive mai mult "pamantesti" decat doctrinare, cei trei vor sa-i convinga prin lege pe negociatori sa se tina de cuvant. Astfel, potrivit initiativei democratilor, presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene ar putea fi schimbati din functie prin votul majoritatii consilierilor, la cererea unei treimi dintre acestia.
Potrivit legii administratiei, sefii CJ puteau fi eliberati din functie doar cu votul a doua treimi dintre consilieri si doar in cazul unei hotarari judecatoresti irevocabile. Propunerea legislativa a trecut tacit de Camera, desi avea raport de respingere de la comisii, iar Guvernul nu era de acord cu ea.
O alta initiativa privind modificarea Legii Administratiei ii apartine lui Gheorghe Funar. Senatorul PPRM sustine ca urmareste eficientizarea activitatii Consiliilor locale si/sau judetene si un mai bun control al fondurilor la acest nivel.
Un prim pas catre eficienta pare a fi cunoasterea imnului, si asta pentru ca Funar propune ca fiecare sedinta sa inceapa cu intonare