Bunurile, drepturile si obligatiile evaluabile in bani, nascute anterior datei de 1 iulie 2005, vor fi convertite in lei noi, in toate cazurile in care acestea fac obiectul unei operatiuni de evaluare, de plata sau de constituire a oricarui raport juridic, arata o analiza a companiei Coface Intercredit.
Orice nou raport juridic ce va lua nastere dupa data de 1 iulie 2005 va trebui sa aiba prevazut in lei noi (RON) pretul sau orice prevedere mentionata in bani, atunci cand natura contractului prevede acest lucru. Conversia in noua unitate monetara va avea loc conform situatiei existente la 30 iunie 2005, respectiv divizarea sumei evaluate in lei vechi cu 10.000 lei.
Denominarea se realizeaza fara a fi necesara o declaratie in acest sens.
Astfel, o societate care a incheiat un contract anterior datei de 1 iulie 2005 si are de primit o suma de bani, nu va fi nevoita sa notifice cealalta parte cu privire la noua suma in lei noi. Din data de 1 iulie 2005, persoanele prevazute in Legea contabilitatii 82/1991 vor intocmi situatiile financiare numai in moneda noua. In consecinta, atat operatiile financiare, cat si documentele si situatiile care stau la baza evidentelor contabile, vor trebui efectuate in RON.
Sumele inscrise pe instrumentele de plata de debit, respectiv cecuri, cambii si bilete la ordin, care, in baza unor conventii incheiate intre semnatari inaintea datei de 1 iulie se afla in posesia beneficiarilor si urmeaza a fi introduse spre decontare dupa aceasta data, vor fi convertite in lei noi, pe raspunderea posesorului instrumentului de plata. Pentru biletele la ordin cu scadenta dupa data de 1 iulie, precum si pentru cele care nu au prevazuta data scadentei (eventual au fost predate in alb) si care vor fi prezentate spre decontare dupa 1 iulie, va trebui ca borderoul de decontare sa aiba trecut in cuprinsul sau suma in noua moneda.