de CRISTINA ANDREEA CATANA RETETE CU ADRESA Indiferent de modul in care este hranit bebelusul, la un moment dat hrana lui trebuie diversificata. In primele 4 luni de viata laptele mamei acopera nevoile unui nou-nascut. Sugarilor care primesc o alimentatie artificiala, pregatita acasa, cu lapte praf integral sau cu lapte de vaca, le este necesara o diversificare mai precoce, pentru a compensa carentele nutritionale. Medicul va aprecia particularitatile sugarului si va indica o alimentatie corecta. Sugarul trebuie sa invete sa mestece si sa inghita alimente mai consistente si sa se obisnuiasca cu gusturi noi. Bebelusii de aproximativ 3-4 luni accepta mai usor schimbarile de "meniu" decat cei mai mari, care s-au obisnuit cu alimentatia la san. Administrarea hranei cu lingurita este un principiu de baza in cadrul diversificarii. Mama va incepe sa-i dea noul aliment inaintea unei mese si la patru ore dupa masa precedenta, pentru ca sugarului sa-i fie foame.
PATEU DELICIOS (de la 6 luni) INGREDIENTE: 3 cartofi, 3-4 ficatei de pasare, 50 gr lapte, o lingurita cu unt, o jumatate de lingurita cu smantana, un varf de cutit de sare.
PREPARARE: Cartofii se spala, se curata de coaja si se fierb la foc domol pana devin sfaramiciosi. Ficateii se curata de pielite, se spala si se fierb sau se frig pe gratar, fara grasime. Cand sunt gata, cartofii si ficateii se pun in mixer sau se zdrobesc cu furculita. Se adauga untul, laptele, smantana si se mixeaza pana se obtine o pasta. La sfarsit se adauga sarea.
SUPA DE ROSII (de la 1 an) INGREDIENTE: 200 gr rosii, o ceapa, doua linguri cu orez, o lingura cu ulei, o legatura de patrunjel, sare.
PREPARARE: Se aleg rosiile foarte bine coapte, se curata de coaja si se trec printr-o sita. Se pun in apa, la foc domol. Se adauga ceapa taiata marunt si orezul ales si spalat in doua ape. Se adauga uleiul