Guvernul prefera sa restituie in natura cladirile in care functioneaza institutiile publice decat sa-i despagubeasca pe fostii proprietari. Potrivit pachetului legislativ pe care Executivul isi va asuma raspunderea la sfarsitul acestei luni, 300 de cladiri de spitale, zeci de sedii de ambasade si mai multe sedii de partide politice vor fi retrocedate fostilor proprietari, a declarat, ieri, ministrul Bogdan Olteanu.
Actuala putere tine foarte mult ca acest pachet de legi privind proprietatea imobiliara si funciara sa treaca in forma elaborata de Guvern, motiv pentru care au ales sa-l treaca prin Parlament prin forma asumarii raspunderii guvernamentale. Prin acest procedeu, Executivul se asigura ca pachetul nu va fi modificat de parlamentari, insa risca o motiune de cenzura, ocazie de care, dupa cum deja a anuntat, va profita PSD.
Conform procedurii, propunerea legislativa nici nu va fi supusa votului plenului celor doua Camere, iar Executivul se va feri astfel chiar si de eventualele derapaje ale propriilor parlamentari, asa cum a patit in cazul legii privind declaratiile de avere.
Mai ales ca in cadrul coalitiei de la guvernare doar liberalii sunt suporteri clari ai formei pachetului de legi, democratii si UDMR exprimandu-si rezerve fata de forma acestuia.
In ceea ce priveste sediile de partide politice, Olteanu a spus ca sunt revendicate doua sedii ale PNL, unul din Brasov si unul al filialei PNL sector 5, din Bucuresti, precum si sediile centrale, din Capitala, ale PSD, PPRM si UDMR.
Reprezentantul Executivului a mai afirmat ca in prezent exista, la nivel national, 128.000 de cereri de restituire. Dintre acestea, 50.000 vor fi solutionate prin retrocedari in natura, alte 50.000 vor fi rezolvate prin despagubiri, iar restul vor fi respinse. In opinia ministrului, dupa intrarea in vigoare a noii legislatii, numarul retrocedarilor in nat