Cine raspunde daca se intrerupe furnizarea de energie electrica sau alimentarea nu este de calitate? Care sunt riscurile pe care le suporta consumatorii? Care sunt drepturile si obligatiile consumatorilor de energie electrica?
Sunt doar cateva intrebari la care romanii ar trebui sa gaseasca raspuns in noua Lege a energiei electrice. "In proiectul de lege, intocmit de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), consumatorul este o mare necunoscuta. Actul normativ nu da suficiente garantii nici consumatorilor, nici investitorilor.
Nu exista un capitol de sine statator pentru consumatorii casnici si industriali", sustine Jean Constantinescu, presedintele Institutului Roman al Energiei.
In replica, Nicolae Opris, presedintele ANRE, afirma ca noua lege a energiei electrice este "indreptata spre consumator". "Vom da ocazia consumatorilor sa aleaga ce tarif vor dori. Ei vor avea sansa sa-si aleaga si furnizorul de energie electrica", spune Opris.
Practic, orice consumator va putea sa-si negocieze contractul de furnizare, criteriul determinant pentru aceasta alegere fiind pretul cel mai mic. ANRE a semnat un contract de colaborare cu Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor si urmeaza sa demareze o campanie de informare a populatiei. "Pana acum s-au facut multe abuzuri.
Consumatorii trebuie sa-si cunoasca si drepturile, nu numai obligatiile", a declarat presedintele ANRE.
Spre deosebire de consumatori, producatorii de energie au parte de facilitati. Noua Lege a energiei stimuleaza productia de energie in sistem de cogenerare ( energie electrica si termica, produsa simultan) si a celei obtinute din surse regenerabile.
Astfel, producatorii vor primi un sprijin financiar, de 3$/MW, ce va fi preluat de ANRE din tariful de transport. Energia produsa in cogenerare in R