Haos total in sistemul sanitar. Furnizorii de produse medicale au decis ca, incepand de ieri, sa nu mai livreze materiale sanitare nici unui spital din cauza datoriilor de peste 900 de miliarde de lei pe care unitatile spitalicesti le au la ei.
Pe de alta parte, ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, afirma ca aceste restante nu sunt nici pe departe atat de mari. De aici se naste o intrebare: cine are dreptate? Acest ''razboi'' al cifrelor nu va face altceva decat sa creeze tensiuni in spitale si sa puna in pericol viata pacientilor.
La data de 8 martie a.c., Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au semnat un protocol care prevedea achitarea tuturor datoriilor din anii 2003 si 2004 pe care spitalele le-au acumulat la furnizorii de produse medicale. La vremea respectiva, ''AFPM a estimat valoarea restantelor la 1.000 de miliarde de lei'', dupa cum declara reprezentantii asociatiei. Conform protocolului, termenul pentru plata integrala a datoriilor a fost 30 aprilie a.c. La data de 3 mai a.c., cand a avut loc ultima intalnire intre AFPM si MS, se platisera, potrivit furnizorilor de produse medicale, 65 de miliarde de lei, adica nici 10 la suta din datorii. Pe de alta parte, ministrul Cinteza afirma ca ''suma care a fost stipulata in protocol si care reprezenta datoriile unitatilor medicale catre AFPM pe 2003 si 2004 este de 811 miliarde de lei si a fost angajata legal de directorii de spitale''.
Tot el spune ca, de fapt, pana la finalizarea negocierii protocolului semnat la 8 martie a.c. au fost platite furnizorilor de materiale sanitare 507 miliarde de lei si au ramas de plata, pana la 30 aprilie a.c., 304 miliarde de lei.
"Din cele 304 miliarde de lei au fost deja achitate 104 miliarde de lei, adica 34 la suta. Astfel, au mai ramas neachitate aproximativ 2