Bulgaria ar putea sista vanzarea Centralei energetice de la Bobov Dol, pentru care compania greaca Public Power Corp (PPC) a depus cea mai mare oferta, a aflat din surse guvernamentale agentia Reuters, citata de Mediafax.
PPC a oferit 105,3 milioane de euro (136,4 milioane de dolari) sub forma de lichiditati si investitii.
Oferta grupului italian Enel se situeaza pe locul al doilea, cu 100,5 de milioane de euro, suma care nu include si investitiile.
Vanzarea centralei constituie un element sensibil, inaintea alegerilor generale ce vor avea loc in data de 25 iulie. Angajatii minelor adiacente centralei au cerut sistarea tranzactiei, de teama ca aceasta va fi urmata de concedieri masive, in cazul in care noii proprietari nu vor mai achizitiona carbune autohton.
"Analizam anularea procesului de privatizare, in special din cauza pretului nesatisfacator si a protestelor minerilor", a declarat oficialul guvernamental in conditii de anonimat.
Ieri, Agentia bulgara pentru privatizare a refuzat sa comenteze aceasta informatie, precizand ca o decizie va fi luata in urmatoarele zile. Daca privatizarea va merge totusi inainte, PPC va plati, pana in 2007, 70,9 milioane de euro (91,82 de milioane de dolari) sub forma de lichiditati, pentru preluarea integrala a centralei.
Alte 34,4 milioane de euro vor fi platite pentru majorarea capitalului societatii care administreaza centrala.
In afara Centralei de la Bobov Dol, Bulgaria mai are in vedere privatizarea altor doua unitati energetice, de la Varna si Ruse, pentru care compania Unified Energy Systems (UES) din Rusia a depus cea mai mare oferta, in valoare de peste 750 de milioane de euro.
Bulgaria spera sa privatizeze activele din sectorul energetic si sa atraga investitii pentru acesta inainte de aderarea la Uniunea Europeana, in 2007, pentru a-si mentine astfel pozitia de princ