De la Cotroceni, nici o veste despre anticipate. Si, daca exista un moment propice pentru declansarea acestora, atunci acesta era. Tratatul cu Uniunea Europeana tocmai fusese semnat, iar masurile dure de reforma inca nu isi facusera efectul in buzunarul cetateanului. Alinierile de tarife la energie au inceput in ritm sustinut, dar populatia inca nu le resimte major, socul va veni abia prin noiembrie, odata cu notele de plata la intretinere.
In plan intern, coalitia la putere s-a consolidat suficient, cel putin pentru asigurarea actului curent de guvernare. Sondajele dau Aliantei D.A. (PNL-PD) peste 50% din optiunea de vot. UDMR si-a pus radicalii la respect, ceea ce i-ar asigura oricand trecerea pragului electoral si mentinerea la guvernare. PUR s-a facut mic in sondaje, chiar mic de tot, ceea ce il tine lipit de coalitie, ca marca de scrisoare. Cel putin pana cand nu-si va gasi un alt vehicul electoral, se poate conta pe PUR.
Mai ales ca opozitia este inca in degringolada. Replierea lui Vadim Tudor in planul doi a lasat PPRM mut, iar surprinzatoarea sa invesmantare in culorile populare il face sa semene cu o cioara vopsita. Culoarul popular ramane in continuare liber si sunt semne ca PD ar fi tentat sa se angajeze pe acest drum. Cat priveste PSD, acesta traverseaza o perioada de reasezare a raporturilor de putere in interior, dupa pensionarea fortata a liderului traditional. Dislocarea lui Ion Iliescu a lasat un vid de putere pe care noul presedinte Geoana il umple doar formal. El este un presedinte de conjunctura. Se stie ca, la Congresul PSD, grupul ardelean condus de Ioan Rus si-a dat mana cu "tabara sudista" a lui Mitrea, pentru a lasa in ofsaid tandemul Iliescu-Nastase. Suficient pentru o lovitura de partid, dar insuficient pentru un nou proiect politic. Fara Iliescu, PSD va pierde din electoratul sau traditional de stanga, sperand probabil sa