Romania este un paradis al produselor contrafacute. Se copiaza orice, de la prezervative la calculatoare. Contrafacerea produselor pe scara larga e incurajata si de pedepsele mici prevazute de lege pentru falsificatori, in comparatie cu cele din Uniunea Europeana.
Producatorii afectati solicita interventia dura a guvernului si chiar a populatiei si societatii civile, pentru reducerea acestui flagel.
Romanii s-au obisnuit sa cumpere de la coltul strazii
Un furt de imagine, de marca reprezinta o fapta foarte grava, este intocmai unui furt din casa sau din portofel, a declarat presedintele REACT Romania, Gabriel Turcu, in cadrul seminarului „Crearea si protejarea marcilor". Avocatul Gabriel Turcu a subliniat ca trebuie depasita perceptia gresita potrivit careia furtul unei marci, unui brand, este o infractiune minora.
REACT s-a infiintat in 1991, la initiativa Camerei de Comert si Industrie din Amsterdam, ca un ONG de protectie a drepturilor de proprietate intelectuala.
Presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC), Dan Docan, a afirmat ca tara noastra are o rata semnificativa de contrafaceri in domeniul filmului, muzicii si al jocurilor pe calculator. Studiile au demonstrat ca profitul pentru un kilogram de canabis este de 2000 de euro la un kilogram, in timp ce un kilogram de CD-uri piratate aduce un profit de 3000 de euro.
Dan Docan a criticat faptul ca pedepsele pentru cei care practica pirateria, contrafacerile, sunt reduse. El a facut un apel la autoritatile din domeniu si la societatea civila pentru a-si uni eforturile si a lupta impotriva acestui domeniu.
Potrivit Ramonei Brad (Manager Relatii Externe la Procter&Gamble Romania), valoarea produselor contrafacute la nivel mondial in anul 2000 a fost de 450 de miliarde de dolari. Ea a precizat ca de atunci fenomen