Romania risca sa piarda trenul aderarii in 2007 pentru ca din ce in ce mai multi lideri europeni sunt impotriva liberalizarii premature a accesului fortei de munca romanesti pe piata unica europeana.
Mai mult decat atat, o serie de voci cu autoritate in Uniune sustin necesitatea renegocierii mai multor perioade de tranzitie, fapt care ar amana cert momentul integrarii.
Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene (MIE), a recunoscut ieri ca la nivelul Uniunii exista, pe de-o parte, "rezerve ale liderilor din tarile UE fata de ce cuprinde Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei" iar, pe de alta parte, se constata "o anumita oboseala a largirii".
El a mai spus si ca mai multi lideri europeni "vor reglementari stricte pentru libertatea de circulatie a fortei de munca din Romania". Astfel, fostul negociator-sef al Romaniei cu UE trage un semnal de alarma spunand ca "acest proces de ratificare a Tratatului de Aderare in Parlamentele tuturor statelor membre nu va fi o formalitate".
Potrivit lui Orban, in cazul in care parlamentarii unui singur stat membru nu vor ratifica Tratatul de aderare, integrarea Romaniei va fi amanata "cu ani de zile pana cand problema pentru care s-a spus «Nu» va fi rezolvata". Singura solutie pe care oficialul MIE o vede pentru ca UE sa nu decida amanarea integrarii Romaniei este accelerarea pregatirilor pentru aderare.
In acest sens, potrivit lui Orban, la rectificarea bugetara vor avea prioritate sectoarele in care trebuie sa investim pentru a respecta acquisul comunitar.
Opozitia germana cere noi negocieri cu Romania si cu Bulgaria
Principalul partid de opozitie din Germania, Uniunea Crestin-Democrata, cere Guvernului sa renegocieze cu Romania si cu Bulgaria termene de tranzitie pentru accesul fortei de munca, care sa protejeze piata din Germania. @N_