Dupa ce si-au criticat unul altuia democratiile, Bush si Putin au incercat, duminica, sa afiseze o prietenie veritabila. Dar, ca si Volga productie 1956 in care s-au plimbat, prietenia lor a inceput sa scirtiie.
Tensionata initial de comentariile liderului de la Casa Alba cu privire la ocupatia tarilor baltice si a celor din Europa de Est de catre trupele sovietice, intilnirea dintre George W. Bush si Vladimir Putin a fost in cele din urma catalogata drept un adevarat succes.
La o zi dupa ce condamna acordurile de la Yalta, precizind ca milioane de europeni si-au cistigat libertatea numai dupa caderea comunismului, presedintele Bush a preferat sa salute, duminica, alaturi de omologul sau rus, „curajul si sacrificiul" soldatilor sovietici in lupta impotriva nazistilor.
Cei doi presedinti au trecut in revista dosarele internationale, concentrindu-se pe situatia din Orientul Mijlociu si programul nuclear al Teheranului.
Vorbind intr-o conferinta de presa la sfirsitul intilnirii Bush-Putin, consilierul pentru securitate nationala al liderului american, Steve Hadley, a spus ca SUA sustin cu speranta, dar cu scepticism eforturile diplomatice ale Germaniei, Frantei si Marii Britanii pentru a convinge Teheranul sa nu isi transforme programul nuclear civil intr-unul militar.
Putin, Bush si o masina
Consilierii liderului de la Casa Alba, citati de presa americana, au precizat ca discutia dintre Bush si Putin nu a abordat sensibilul subiect al Pactului Molotov-Ribbentrop si al eventualei denuntari a acestui pact de catre Moscova.
Steve Hadley a adaugat, de asemenea, ca cei doi nu au discutat nici despre recenta declaratie a presedintelui Putin care mentiona ca „prabusirea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului".
Cei doi au incercat in schimb sa demonstr