de CRISTINA ANDREEA CATANA GURMANDUL IN BUCATE Salata orientala, salata de cruditati, salata boeuf, salata de varza alba, salata de rosii⦠O multime de combinatii care pot deveni salate. Putem amesteca legume cu carne, legume cu fructe, de fapt putem amesteca orice ingrediente ca sa facem o salata. Important este ca la sfarsit sa ne placa. Salata este un univers in sine, cu legile ei, cu bucuriile ei. Si asta pentru ca salata poate fi ceva foarte simplu, dar si ceva foarte complicat. Si mai este ceva. Sa nu uitam sosurile. Poate fi o simpla maioneza, dar poate fi un alt sos, imprevizibil.
O salata poate fi utila celor obsedati de diete, celor cu gusturi culinare dintre cele mai rafinate sau pur si simplu omului de rand care nu doreste altceva decat sa aiba pe masa o combinatie de fructe, legume sau mai stiu eu ce ciudatenii.
Salatele aduc multe beneficii. Continutul ridicat de vitamine, revitalizarea organismului si facilitarea digestiei sunt cele mai mari atuuri ale acestui fel de mancare. De fapt, popoarele din spatiul mediteranean prefera sa consume o simpla salata in zilele foarte calduroase. Si nu este nimic complicat: rosii proaspete, castraveti, cimbru, sare, piper, branza feta, sos de otet.
Nu toata lumea mananca salata in acelasi timp al mesei. Francezii, de exemplu, prefera sa o consume dupa felul principal, pentru a elibera stomacul si a face loc pentru branzeturi si fructe. Americanii au asezat-o in capul mesei, iar mediteraneenii o folosesc pentru a insoti felul de baza.
SOSUL. O salata fara sosul potrivit este ca o nunta fara lautari. Oricat de proaspete ar fi ingredientele, oricat de bine au fost combinate, daca nu exista un sos care sa le uneasca, e ca si cum fiecare dintre parteneri ar dansa bine singur, dar atunci cand danseaza impreuna se calca pe picioare. Denumirea de salata vine din latina, "herba salta", a