Manifestarile originale ale "fascismului"
Dintre organizatiile de tip fascist care s-au infiintat in anii 1920, doar legionarii au lasat urme in societatea romaneasca. Tinerii extremisti au avut suportul unor importanti intelectuali care vedeau in ei solutia regenerarii societatii. Legionarii au fost singurii care au purtat o lupta "activa" impotriva comunistilor. de ILARION TIU "ARHANGHELII". Cei opt legionari plecati in Spania pentru a lupta alaturi de generalul Franco: dr. Ion Mota, general Gheorghe Cantacuzino, ing. Gheorghe Clime, av. Niculae Totu, pr. Ion Dumitrescu-Borsa, Banica Dobre, dr. Vasile Marin, av. Alexandru Cantacuzino Desi cronologic Miscarea Legionara a luat fiinta in 1927, fondatorii organizatiei se afirmasera ca niste nationalisti extremisti activi inca de la sfarsitul primului razboi mondial. Corneliu Zelea-Codreanu fusese membru in toate organizatiile extremiste de dreapta importante, iar la alegerile din 1926 ii scapase printre degete intrarea in Parlament.
ACTUL FONDATOR. Aparent, Miscarea Legionara a fost intemeiata ca un club de prieteni, imediat dupa ce radicalii din LANC au parasit organizatia condusa de A.C. Cuza. Astfel ca, la 24 iunie 1927, Corneliu Codreanu a infiintat intr-o adunare privata Legiunea "Arhanghelul Mihail". La reuniunea initiala au participat in jur de 18 persoane, apropiati ai lui Corneliu Codreanu, iar pentru cateva luni acestia au constituit si nucleul de actiune. Din 1 august 1927, noua organizatie a emis publicatia "Pamantul Stramosesc".
PRINCIPII. Rolul preponderent in noua miscare il aveau tinerii, iar barbatii de orice varsta, din pozitie inferioara, trebuiau sa sustina actiunile tinerilor. Biroul de conducere i-a fost incredintat "Sfatului Legiunii", care urma sa traseze liniile directoare ale organizatiei. A fost creat si "Senatul Legiunii", cu rol consultativ, membrii acestuia trebuin