de VANDA GEORGIA IONITOIU, MARA RADUCANU GARGANTUA SI PANTAGRUEL Inghesuiala, multa galagie, tarabe pline cu tot felul de "bunatati", nelipsitele suveniruri, peste toate rasunand glasurile hotarate ale negustorilor, care incearca, cu sau fara succes, sa-si vanda marfa. O lume in care pare ca nu exista nici timp si nici spatiu⦠Cu toate acestea, asistam la o randuire perfecta a lucrurilor, ceva ce te retine si te atrage in acest misterios colt de lume. Si, cu voia dumneavoastra, a celor care ne insotiti in "apetisantele" noastre calatorii gastronomice, va invitam sa poposim in Maroc. Aici traditia, simplitatea si ineditul merg mana in mana, astfel incat te vei simti cuprins de dorinta de a descoperi cat mai multe intr-un timp cat mai scurt. Si, pentru ca tot veni vorba de descoperiri, haideti sa incepem prin a afla cateva dintre secretele bucatariei marocane.
DIVERSITATE. Marocul poseda o bucatarie cu o istorie impresionanta⦠de aproximativ 2.000 de ani, iar varietatea mancarurilor te cucereste total. Va puteti imagina un preparat format din 15 straturi, umplut cu fructe de mare, peste sau carne? Cam greu, nu? Si, cu toate acestea, inca o data, ingeniozitatea marocanilor pare fara limite, deoarece la ei exista Pastilla, mancarea ce incanta papilele gustative ale tuturor celor care au "curajul" sa o incerce. Desi, dupa ce ati incercat-o, ne indoim ca, pentru vreo doua zile, veti mai manca si altceva, noi va vom prezenta o specialitate simbolica a bucatariei marocane, si anume cus-cus-ul. Preparata cu sos de rosii, porumb, miel, pui, masline, prune si multe condimente, o puteti degusta dupa pofta inimii, la fel de gustoasa, dar mereu diferita, in functie de regiune si de creativitatea bucatarilor, consumata nu cu tacamuri, ci cu⦠degetele, asa⦠in stil marocan!
Carnea, in special cea de miel si de berbec, asezonata cu fructe si suc de lama