Epitropul din Homojdia, admirand senin privata-minune in care s-a transformat o biserica monument istoric(Foto: Adrian Piclisan)
In satul Homojdia, din zona Fagetului, exista o bisericuta de lemn din secolul al XVIII-lea. Desi locasul de cult a fost inclus pe lista monumentelor istorice de interes zonal, asta nu a impiedicat unele cuvioase fete bisericesti sa il transforme intr-o monumentala... privata.
Lucrari pe sest
Documentatia pentru restaurarea bisericii de la Homojdia, intocmita initial in 1991, a fost reactualizata de arhitectul Vasile Oprisan in anul 2002, in intervalul scurs de la primul proiect biserica degradandu-se in continuare: "Autorizatia trebuia data de primaria comunala si urma sa fie angajat un constructor autorizat sa execute lucrari pe monumente, conform Legii monumentelor.
Au gasit ei constructori, eu, in calitate de proiectant nu am mai fost informat. Am aflat cu stupoare ca echipa de mesteri adusa din Maramures, ignoranta in privinta exigentelor impuse de restaurarea unui monument, a preluat initiativa".
Demolarea
In 18 decembrie 2002 Primaria Curtea, de care apartine satul Homojdia, a eliberat certificatul de urbanism si autorizatia de construire pentru "lucrari de consolidare-restaurare la biserica de lemn din Homojdia, la fundatii, pereti, sarpanta, invelitoare si zugraveli" iar in septembrie 2003 a aprobat "cumpararea a 7 mc de lemn de esenta de stejar de la Ocolul Silvic Cosava".
In luna decembrie a aceluiasi an s-a obtinut si avizul Comisiei Nationale a Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice "pentru remedierea degradarilor semnalate", cu mentiunea ca, la deschiderea santierului, trebuie instiintata comisia zonala iar Primaria orasului Faget a intocmit un deviz estimativ care s-a ridic