Angajatii din noile state membre UE lucreaza anual cu trei saptamini, respectiv 112 ore, mai mult decit locuitorii "vechilor" state UE, rezulta dintr-un raport elaborat de European Industrial Observatory (EIRO) si citat de "Gazeta Wyborcza". Media pentru timpul de lucru saptaminal in spatiul UE este de 38,6 ore.
Potrivit sursei citate, cei mai harnici dintre europeni sint lituanienii si britanicii, care au lucrat in medie 43,5 ore in cursul unei saptamini. Pe locul trei se situeaza polonezii, care au stat si ei "peste program", lucrind in medie 41,5 ore pe saptamina.
Desi Romania nu este inca stat membru in UE, raportul a analizat, separat, si situatia angajatilor de aici, care s-au dovedit a fi printre fruntasi. Daca ar fi fost inclusa in clasament, Romania s-ar fi situat pe locul al treilea in privinta numarului de ore muncite pe saptamina de catre angajatii cu norma intreaga (42,1), dupa Lituania si Marea Britanie si inaintea Poloniei.
Mai mult decit atit, la capitolul angajati cu jumatate de norma, Romania s-ar situa pe primul loc, cu 29,6 ore pe saptamina, fiind urmata de Letonia si Cehia. La polul opus se situeaza angajatii "part-time" irlandezi, care muncesc doar 18,1 ore pe saptamina.
Cele mai scurte saptamini de lucru le-au avut in 2004 italienii, timpul mediu de lucru fiind de 38,7 ore, in timp ce francezii si olandezii au stat la serviciu 38,8 ore.
Suedezii, campionii vacantelor. Raportul mentionat scoate in evidenta si faptul ca in toate tarile membre UE, mai vechi sau mai noi, barbatii lucreaza mai mult decit femeile. In unele tari, cum ar fi Marea Britanie, barbatii muncesc cu patru ore mai mult decit compatrioatele lor.
Pe ansamblul Uniunii Europene, diferenta medie dintre perioadele de lucru ale barbatilor si femeilor, in cazul angajatilor cu norma intreaga, este de 2,1 ore. Potriv