Presedintele CSM, Dan Lupascu, vorbeste, intr-un interviu acordat Jurnalului National, despre presiunea unei reforme "la foc automat" si despre primejdia unei justitii controlate.
de MIRUNA PASA SPECIAL LUPTA. Dan Lupascu pledeaza pentru independenta forului suprem al Justitiei, CSM, in fata oricarei presiuni sau guvernari In plina reforma a sistemului judiciar sub lupa Uniunii Europene, mai-marii Justitiei se razboiesc inca pe tema independentei magistratilor. De o parte, Ministerul Justitiei vrea schimbari substantiale la foc automat, de cealalta parte, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sustine ca aceasta graba ameninta insasi independenta sistemului judiciar. Presedintele CSM, Dan Lupascu, vorbeste, intr-un interviu acordat Jurnalului National, despre pericolele unei reforme grabite.
Jurnalul National: Saptamana trecuta, CSM a fost acuzat ca franeaza reforma in Justitie, in urma unui conflict cu ministrul Justitiei, Monica Macovei. Cum s-a ajuns aici? Dan Lupascu: Voi incepe cu o gluma, preluand acest titlu de franar: in anumite conditii, actionarea franei inseamna de fapt un element de stabilitate. Atunci cand esti intr-un pericol de a derapa, e bine sa mai pisti usor frana. Acum serios, nicidecum CSM nu se opune reformei. Este vorba de altceva, de chestiuni de principiu.
Care este de fapt motivul conflictului cu ministrul Justitiei? CSM nu intelege sa negocieze independenta Justitiei si a considerat ca reforma trebuie facuta prin consultarea celor implicati, adica a magistratilor si a societatii civile. Cetatenii de pe strada trebuie sa stie ce se prevede in domeniul Justitiei. Ea nu este un lux, ci este un domeniu la care circa doua-trei milioane de oameni apeleaza in fiecare an. Noi credem ca fiecare modificare legislativa in aceasta materie trebuie sa se faca cu transparenta totala. Or, acum o saptama