Sediul Directiei Apelor Dobrogea-Litoral(Foto: )
In cazul producerii unor inundatii catastrofale, similare ca amploare cu cele care au lovit recent partea de vest a tarii, ar surprinde reprezentantii autoritatilor judetului nostru - cel putin in privinta evacuarii apelor ramase dupa ploile diluviene- la fel de incapabili sa gestioneze dezastrul, ca si in cazul omologilor lor din judetul Timis.
Aceasta intrucat la nivelul judetului Constanta, Directia Apelor Dobrogea - institutie abilitata sa intervina pentru inlaturarea efectelor inundatiilor - nu dispune de nici o motopompa care sa fie utilizata la desecarea terenurilor inundate.
Desi pare incredibil, in dotarea Directiei Apelor Dobrogea Litoral nu exista pentru judetul Constanta nici o motopompa sau alt utilaj cu destinatie asemanatoare care sa poata fi folosit in cazul inlaturarii efectelor unor inundatii catastrofale.
Singurele instalatii mobile de evacuare a apei aflate in dotarea DADL sunt patru motopompe vechi, cu motoare de 65 CP (cu motor de tractor), care poate asigura fiecare pomparea unui volum de apa de 700 mc/ora.
Dincolo de randamentul scazut al acestor utilaje, proiectate in urma cu mai multe decenii, ingrijorator este faptul ca ele sunt in totalitate amplasate doar in Delta Dunarii (2 la Periprava, una la Sfantu Gheorghe si una la Caraorman). Evident, amplasamentul lor a fost ales in locurile in care exista riscul cel mai mare de depasire a cotelor de inundatii ale canalelor dunarene.
Numai ca modificarile climatice din ultimii ani dovedesc faptul ca dezastrele naturale lovesc chiar si zonele considerate cele mai protejate ale tarii.
Aceasta lipsa de prevedere vecina cu iresponsabilitatea manifestata de forurile competente, respectiv Ministerul Mediului si Gos