Romanii mananca din ce in ce mai putin peste. Daca se are in vedere consumul de peste in tarile europene, se constata ca Romania, cu 2,5 kg pe cap de locuitor, se afla pe penultimul loc, fiind urmata doar de Albania. Comparativ, un italian mananca anual 49 kg de peste, un spaniol - 40 kg, iar un francez - 35 kg. "Pretul destul de ridicat este motivul pentru care oamenii nu se inghesuie sa cumpere peste. Pentru ca un kilogram de peste ajunge la 150.000-200.000 lei, romanii prefera, de exemplu, carnea de porc care are preturi asemanatoare", ne-a declarat Marilena Maereanu, directorul general al uneia dintre cele mai mari firme producatoare si importatoare de peste. In Romania, se consuma mai mult peste de calitate inferioara pentru ca romanii au pretul ca principal criteriu in alegerea produselor. In acest fel, macroul a devenit peste national. "Pentru ca are cel mai bun pret, in jur de 68.000 lei, si poate fi gasit in magazine in orice perioada a anului, macroul este cel mai solicitat peste, indeosebi de cei cu venituri reduse", spun vanzatorii. Persoanele care fac parte dintr-o clasa sociala mai avuta se indreapta catre pestele proaspat, file de cod sau merluciu, care au insa pret dublu sau chiar triplu fata de macrou. Foarte putini cumpara specialitati precum caracatita, stridii sau scoici. "Cererea este foarte buna si pentru pestele de apa dulce, dar din cauza scaderii productiei preturile au ajuns sa depaseasca posibilitatile multor romani. In plus, acest peste nu poate fi gasit pe piata decat in anumite perioade, iar comercializarea lui este destul de costisitoare", ne-a precizat Eduard Petre, un producator din Buzau. Desi romanii cumpara putin peste, productia realizata de tara noastra nu poate asigura necesarul intern. In aceste conditii, importurile s-au impus, iar pestele existent pe piata romaneasca este in cea mai mare parte adus din import. Productia i