Apropierea Romaniei de momentul integrarii in Uniunea Europeana, cresterea economica din ultimii ani si liberalizarea contului de capital deschid noi oportunitati de ½nantare pentru companiile comerciale romanesti. Listarea actiunilor la bursele internationale este una dintre acestea.
Dezvoltarea activitatii unei societati comerciale presupune, bineinteles, resurse financiare pe masura. Teoretic, banii necesari pot veni din trei directii. Prima este data de asa-numitele surse proprii, adica din reinvestirea profitului. Cea de-a doua sursa de finantare este reprezentata de imprumuturile bancare. Alternativa la acestea este data de piata de capital.
Prin listarea actiunilor in ringul bursier, companiile pot obtine finantari ale caror costuri pot fi mult mai reduse. Bursa de Valori Bucuresti este insa aproape nefolosita in acest scop. Apropierea Romaniei de momentul integrarii europene aduce insa dupa sine posibilitatea listarii de actiuni pe pietele internationale de capital.
Interes londonez
Evolutiile economice din Romania au atras atentia uneia dintre cele mai puternice burse internationale. „Exista o crestere foarte sustinuta pe piata din Romania.
De asemenea, vedem tot mai multe investitii in Romania si consideram ca acest lucru poate fi foarte bine completat cu accesul societatilor romanesti la o bursa internationala’’ - a spus ieri Jon Edwards, senior manager la London Stock Exchange (bursa londoneza).
Finmedia a organizat ieri o conferinta cu tema „Obtinerea de finantare internationala pentru companiile romanesti: oportunitatea AIM", in cadrul careia au fost expuse avantajele de care pot profita societatile comerciale romanesti daca opteaza sa-si coteze actiunile pe AIM, bursa londoneza dedicata companiilor in dezvoltare, cu o capitalizare la sfirsitul anului 2004 de peste 50 de miliarde de