Inflatia a rabufnit din nou in aprilie: rata lunara a urcat pana la 1,9%, nivel nemaiatins in ultimul an, in timp ce rata anualizata a revenit peste cota de 10%, sub care se situase in ultimele cinci luni, conform unor surse oficiale citate de Mediafax.
Atat piata, cat si Banca Nationala anticipasera o crestere a inflatiei in primul rand sub efectul majorarii substantiale a accizelor si a tarifelor la utilitati, insa cifra finala a depasit chiar si cele mai negre estimari, care nu treceau de 1,2%.
Inflatia de 1,9% pe aprilie arunca direct in gaura pierderilor depozitele bancare constituite in lei, in conditiile in care dobanda medie oferita pe piata bancara a scazut sub 10% luna trecuta.
"Este o crestere peste asteptari, insa este prematur sa ne ingrijoram pana nu vedem ce se intampla si in lunile urmatoare, adica in ce masura s-ar contura o tendinta de crestere a inflatiei. In ceea ce priveste tinta de 7% anuntata de BNR, aceasta era oricum sub semnul de intrebare al pietei. Pe de alta parte, se vede ca rata de schimb valutar nu este un instrument atat de puternic in lupta cu inflatia pe cat se astepta Banca Nationala", comenteaza Radu Craciun, analist-sef la ABN Amro Romania.
In aprilie, BNR a pierdut practic pariul tinerii in frau a inflatiei cu ajutorul aprecierii leului, care urma sa reduca preturile marfurilor de import si sa compenseze astfel scumpirile provocate de cresterea tarifelor la utilitati.
Fata de luna noiembrie a anului trecut, leul s-a apreciat cu circa 13%, insa nu a fost indeajuns pentru a atenua presiunile inflationiste. Rezultatul indica faptul ca importatorii nu se grabesc sa-si ajusteze preturile dupa cum scade cursul euro/leu. Saltul inflatiei a fost anuntat de asteptarile generalizate de crestere a preturilor exprimate in toate sondajele de opinie realizate in randul managerilor di