Pentru ieri, la Moscova, era programat un summit cu participarea liderilor de la cel mai inalt nivel ai Federatiei Ruse si Uniunii Europene. Anuntand agenda reuniunii, BBC releva faptul ca este asteptata semnarea unor noi acorduri, in ciuda existentei unor foarte sensibile probleme in disputa, inclusiv aspecte de natura politica decisive.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat in ajunul summit-ului ca doreste sa impulsioneze relatiile UE cu Rusia pentru a ajunge "la un nivel nou si mai inalt".
Negocieri intense in vederea ajungerii la compromisuri erau asteptate in domenii "cheie", cum ar fi schimburile comerciale, investitiile, transporturile sau schimburile stiintifice.
Diferente mari de pozitie continua sa existe in privinta respectarii drepturilor omului, a situatiei din foste republici sovietice sau a statutului emigrantilor.
In ultimul an, problematica relatiilor UE cu Rusia a fost marcata serios de cererea insistenta adresata Rusiei de a-si cere scuze pentru ocuparea tarilor baltice dupa al doilea Razboi Mondial, tari care anul trecut au devenit membre ale Uniunii. Surse apropiate delegatiilor, citate de BBC, au precizat, insa, ca partile sunt acum dispuse sa lase la o parte dezacordurile din trecut si sa ajunga la un consens in chestiuni importante, in primul rand cele de natura economica.
UE este interesata in afaceri cu Rusia axate pe transporturi, comert si investitii in aceasta tara. Rusia, reaminteste BBC, este cel mai important partener comercial al UE, ea furnizand Europei mai bine de o treime din necesarul de gaze naturale si titei.
Calatoriile si emigrarea sunt, de asemenea, probleme delicate la aceste negocieri.
Rusia doreste un regim mai relaxat de acordare a vizelor pentru cetatenii sai, in timp ce UE ii solicita Rusiei sa-si ia inapoi emigrantii ilegali din Europa Occidenta