Slaba implicare a Prefecturii si Consiliului Judetean in actiunea de ajutorare a sinistratilor din vestul tarii situeaza Maramuresul pe o pozitie rusinoasa fata de alte judete vecine, care au organizat inclusiv colectari de bani in cadrul directiilor descentralizate. In Maramures, strategia ajutorarii sinistratilor a fost aruncata pe umerii Crucii Rosii si a cetatenilor.
Daca prefectii judetelor invecinate trimisera inca din Saptamana Mare transporturi cu ajutoare, primele donatii din Maramures au plecat abia saptamana trecuta.
Miercuri, intr-o conferinta de presa, prefectul Bondi Gyongyike raporta rezultatele campaniei: 1.000 de bucati de tigla, geamuri si usi, 200 de perechi de pantaloni, 1.000 de euro si 300 de pachete de alimente (cifre rusinoase, comparativ cu donatiile judetelor mult mai sarace - ex. Salaj sau Botosani).
Autoritatile noastre n-au fost capabile sa amenajeze nici macar spatii pentru depozitarea donatiilor sau sa mobilizeze firmele din judet. De exemplu, inainte de Sarbatori, la sediul Crucii Rosii au fost persoane care au vrut sa faca donatii, dar sediul era inchis!
"Am trimis adrese catre toate primariile si foarte multi au solicitat adrese ale familiilor de acolo. Am auzit ca sunt familii din Maramures care au dus acolo de sarbatori. Am sunat unitatile mai mari care isi pot permite sa ajute. Am discutat cu vreo 12-13 agenti economici", a spus prefectul Bondi Gyongyike.
Altii pot!
Prefecturile judetelor invecinate, mult mai slab dezvoltate economic decat Maramuresul, au reusit sa demareze campanii care ar putea inrosi obrazul celor care ne conduc judetul.
Cristina Gheorghiu, purtator de cuvant al Prefecturii Salaj declara: "Am fost primul judet care am descarcat un transport, asta chiar