De la inceputul anului, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a acordat firmelor din sectorul privat si de stat finantari nerambursabile de 141 miliarde de lei pentru cresterea competitivitatii produselor industriale romanesti, in vederea pregatirii pentru concurenta pe piata Uniunii Europene.
Potrivit unui comunicat al institutiei, valoarea totala a fondurilor alocate acestui program in 2005 este de 282,56 miliarde de lei.
Aproape jumatate din aceasta suma a fost deja folosita pentru un total de 196 de proiecte, urmand ca alte 60 de proiecte noi sa fie studiate de reprezentantii MEC pe 11 mai. Participarea la acest program impune ca principala conditie profitabilitatea si lipsa de datorii la stat a companiei care solicita finantarea.
Prin acest sistem sunt finantate proiecte care privesc implementarea sistemelor de certificare a calitatii, a managementului, a mediului, cele legate de siguranta ocupationala, a sanatatii si igiena alimentara.
Pe lista activitatilor eligibile mai sunt incluse si implementarea sistemelor de management al securitatii informatiei, dotarea si amenajarea laboratoarelor de testare, acreditarea acestora, certificarea produselor sau intocmirea unor analize de evaluare pentru planuri de restructurare si viabilizare.
Acest program include si pentru finantarea unor activitati de promovare, precum organizarea si amenajarea de expozitii, respectiv standuri, in incinta sediului lor sau inregistrarea si protejarea marcilor, a desenelor si modelelor industriale romanesti pe piata externa.
O alta categorie de proiecte admise este cea care vizeaza executarea de modele experimentale, prototipuri, sau asimilari de noi tehnologii, realizate pe baza rezultatelor unitatilor de cercetare romanesti.
De la inceputul anului, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a acordat firmelor din sectorul privat si de stat fi