Deveniti experti peste noapte in Codul penal, condamnatii definitiv si arestatii preventiv se-ntrec in procese. Toata aceasta distractie a costat insa statul aproximativ 200 miliarde de lei. Din lipsa de ocupatie, acestia recurg la orice modalitate pentru a parasi, macar si cateva ore, celulele unde sunt incarcerati. Anul trecut, pe rolul instantelor au fost inregistrate 40.000 de procese, litigii pe care Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) le considera, in majoritate, nejustificate.
Surse din ANP, citate de Mediafax, sustin ca pentru aceste procese s-au cheltuit aproximativ 200 de miliarde de lei numai pe transportul detinutilor catre instantele de judecata, unde ei reclama ca au fost calomniati sau insultati de colegi din locul de detinere. Din cauza acestei situatii, de-a dreptul incendiare, ANP intentioneaza sa propuna adoptarea unei proceduri prealabile privind plangerile detinutilor prin care sa li se respecte toate drepturile constitutionale, iar reclamatiile lor sa fie solutionate la penitenciarul unde sunt incarcerati. Aceasta procedura, sustin aceleasi surse, ar determina salvarea unor sume consistente, care, in prezent, sunt cheltuite pe transportarea detinutilor. De altfel, verificarea prealabila a plangerilor detinutilor ar putea determina stoparea reclamatiilor acestora catre instantele de judecata, intrucat majoritatea le formuleaza tocmai pentru a "parasi" pentru cateva ore penitenciarele. Pe de alta parte, s-ar stopa si abuzul de drept de care uzeaza detinutii, precizeaza sursele citate. In 2004, instantele de judecata au solutionat la nivel national 1.106.412 de procese privind diverse spete, a comunicat, ieri, Consiliul Superior al Magistraturii.
Deveniti experti peste noapte in Codul penal, condamnatii definitiv si arestatii preventiv se-ntrec in procese. Toata aceasta distractie a costat insa statul aproximativ 200 miliard