Vicepresedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Lucas Papademos, a criticat, luni,
situatia fiscala din unele state europene, si s-a aratat pesimist privind posibilitatea realizarii unor bugete echilibrate, transmite Mediafax.
"Din nefericire, rezultatele fiscale din zona euro continua sa fie nesatisfacatoare, si chiar mai rau decat atat in unele state europene. Unele tari au reusit sa-si consolideze pozitia bugetara, insa un numar semnificativ, inclusiv statele mari, nu a facut-o", a mentionat oficialul in cadrul unei intalniri a bancherilor din Grecia si Turcia.
Deficitele bugetare ale Frantei si Germaniei au depasit, in ultimii trei ani, limita de trei procente din produsul intern brut impusa de Uniunea Europeana.
In acest an, cele doua state incearca sa-si redreseze pozitia. Si Grecia a incalcat unele prevederi ale Pactului de Stabilitate si Crestere, a carui menire a fost de sprijinire a stabilitatii monedei euro.
Actul a fost amendat, de curand, de catre ministrii finantelor din statele membre ale UE, pentru a-i spori flexibilitatea.
Conform vicepresedintelui BCE nu exista pericolul ca inflatia sa se majoreze semnificativ in zona euro, nivelul ei situandu-se, cel mai probabil, in urmatoarele luni, in jurul valorii de 2,1%, cu putin peste limita de 2% impusa de Banca Central-Europeana. "Analizele economice releva faptul ca nivelul presiunilor inflationiste interne va fi limitat. In contextul dezvoltarii economice moderate si a relaxarii pietei muncii, salariile ar trebui sa continue sa avanseze treptat, iar posibilitatea firmelor de a stabili preturile va fi, cel mai probabil, limitata", a adaugat oficialul european.
El a incheiat mentionand ca adoptarea unor reforme structurale si integrarea pietelor financiare sunt pasi cruciali privind viitorul economic al Europei.
Vicepresedintele Bancii Centrale Europene