Potrivit unui proiect de ordonanþã aflat acum la Ministerul Finanþelor, impozitul pe veniturile din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal se calculeazã de cãtre organul fiscal in a cãrui razã teritorialã se aflã domiciliul fiscal al contribuabilului, pe baza informaþiilor transmise de organul fiscal in a cãrui razã teritorialã se aflã proprietatea instrãinatã.
Proiectul introduce trei noi acte - "Declaraþia informativã privind impozitul pe veniturile din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal" (208), "Declaraþia privind veniturile din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal" (209) ºi "Decizia de impunere privind venitul din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal".
Stabilirea impozitului pe veniturile din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal se efectueazã prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului impozabil, declarat de contribuabili.
In vederea stabilirii impozitului, in termen de 5 zile de la primirea declaraþiilor privind veniturile din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal, organul fiscal de sursã va transmite organului fiscal de domiciliu informaþii privind baza de impunere.
In termen de 15 zile de la primirea declaraþiei, organul fiscal in a cãrui razã teritorialã se aflã domiciliul fiscal al contribuabilului emite ºi transmite acestuia Decizia de impunere privind venitul din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal.
In situaþia in care contribuabilul nu are domiciliu fiscal in Romania, stabilirea impozitului se efectueazã de cãtre organul fiscal in a cãrui razã teritorialã se aflã proprietatea instrãinatã.
Impozitul se plãteºte in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei de impunere.
Declaraþia se completeazã ºi se depune de cãtre notarii publici