O noutate a Cannes-ului 2005: cu o zi inainte de startul oficial, toti regizorii din diferitele jurii ale editiei au fost invitati la o intalnire speciala, menita sa puna sub lupa viitorul festivalului.
de EUGENIA VODA VIP. Emir Kusturica e presedintele juriului la Cannes "Acesti regizori veniti din lumea larga sunt cei mai in masura sa ne ajute sa ne protejam viitorul", declara gazdele; e vorba de regizori alesi nu numai pentru calitatea operei lor, dar si pentru interesul fata de creatia celorlalti (pentru ca, oricat ar parea de ciudat, exista si regizori valorosi, dar care refuza sa vada filmele confratilor si nu sunt interesati decat de propriul cinema). Sa numim aici doar regizorii care conduc cele patru Jurii ale Selectiei oficiale (selectie totalizand 53 de filme, dintre care 50 in premiera mondiala, din 28 de tari): Emir Kusturica (Serbia-Muntenegru), presedintele juriului de lungmetraje, Edward Yang (Taiwan), presedintele juriului de scurtmetraje, Alexander Payne (SUA), presedintele juriului Un Certain Regard, Abbas Kiarostami (Iran), presedintele Juriului Camera dâOr.
ATELIERUL. O alta noutate a editiei e infiintarea unui Atelier al Festivalului; Cannes-ul nu se mai limiteaza la ambitia de a recolta cele mai bune filme ale anului, ci vrea sa se implice direct in destinul unor tineri cineasti care nu reusesc sa iasa la liman cu proiectele lor. Drept care au fost selectate 18 proiecte de filme (provenite din medii defavorizate, ca Albania sau Kazahstan sau Gabon, dar si din SUA, Germania, Belgia), proiecte implinite din punct de vedere artistic, dar fara forta economica de a demara. De aceasta forta promite sa se ocupe festivalul, descoperind producatori interesati, pentru fiecare regizor. Obiectivul e ca proiectele sa se transforme in realitate si, peste un an sau doi, sa vedem filmele la Cannes! Prea frumos ca sa fie si adevarat? Daca