Se cultiva greu, se gaseste rar si se gateste usor. Considerat delicatesa, sparanghelul revine dupa 50 de ani pe masa romanilor. Bihoreanul Peter Dorner a infiintat la Palota, pe pamantul asociatiei agricole Frimont, prima cultura de sparanghel din Romania de dupa 1989. "Inainte mai
cultivau asa ceva nemtii din Banat, dar dupa razboi si-au lasat casele si au plecat ''afara''", povesteste barbatul. Peter a hotarat sa investeasca in sparanghel incurajat de succesul fermelor din Germania. De fapt succesul sparanghelului a inceput cand, fericiti ca au un papa german, agricultorii bavarezi i-au trimis Sanctitatii Sale Benedict al XVI-lea un cos cu aceasta planta. Supranumit "aristocratul legumelor", planta trece drept delicatesa in Germania si nu numai.
Adio, grau!
Cultura cerealelor este o loterie proasta: daca e an slab, recolta e mica, daca e an bun pretul granelor scade. In ambele situatii castigul taranului e minim. Peter Dorner, presedindele asociatiei Frimont din Palota, s-a zbatut ani de zile sa isi scoata consatenii din impas. In urma cu doi ani, palotanii au pariat pe o cultura ciudata si au reusit! "In urma cu cativa ani vazusem in Germania o ferma de sparanghel. Totul era mecanizat si automatizat. L-am intrebat pe proprietar ''De unde atata bunastare?''. ''Ce vorbesti, zice el, din sparanghel scoti profit frumos!''", povesteste barbatul. Fermierul lui Peter nu a exagerat. In Germania, pretul unui kilogram de sparanghel variaza intre 3 si 7 euro pe kilogram. "In primavara, cand apare prima data pe piata, e mai scump. Apoi, cu fiecare zi ce trece, pretul scade treptat", spune Peter. Dar scoate intotdeauna un profit frumos...
Profit minim: 150 mil. lei pe hectar
Cu sparanghelul se castiga, dar si se cheltuie pe masura. Din 2003 si pana acum, Peter a investit peste 35.000 de e