Dupa semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, grupurile politice din Parlamentul European isi fac deja socotelile. Socialistii, care vizeaza reducerea diferentei dintre ei si populari, de 66 de membri in actualul mandat, au facut in aceste zile lobby pe langa PSD si PD. Castig de cauza par a avea doar in cazul partidului condus de Mircea Geoana, democratii urmand sa decida in iunie daca vor sta cu socialistii europeni pe aceeasi banca. Si dupa toate probabilitatile, PD inclina balanta catre PPE. De altfel, dupa "liberalizarea" motiunilor - Consiliul National de Coordonare al PD a decis, sambata, cu un singur vot impotriva, eliminarea din Statut a obligativitatii prezentarii exclusiv de motiuni social-democrate pentru candidatii la sefia partidului - doua dintre ele, sustinute de Adriean Videanu si Sorin Frunzaverde, orienteaza partidul catre dreapta. Singur, Emil Boc a recunoscut ieri ca, daca va candida, va prezenta o motiune social-democrata, insa nici macar el nu mai crede intr-o colaborare ceruta de socialistii europeni intre PD si PSD.
PES nu se poate astepta ca PD si PSD ”sa-si stranga mainile maine”, avand in vedere ca democratii au castigat alegerile tocmai pentru faptul ca PSD nu promoveaza o social-democratie autentica si este perceput ca un partid corupt, a precizat Boc dupa intalnirea cu reprezentantii PES.
La randul sau, secretarul general al socialistilor europeni, Phillip Cordery, a afirmat ca este de dorit sa existe in Romania o colaborare puternica intre partidele social-democrate, insa PES nu da ”sfaturi nimanui”.
Phillip Cordery a mai spus ca a discutat cu reprezentantii PD despre posibilitatea ca acest partid sa devina membru cu drepturi depline in cadrul grupului socialistilor din Parlamentul European.
”Este important sa intarim PES in Romania si Bulgaria, pentru ca ideile noastre de dreptate sociala, solidaritate,