Culmea, raportul echipei de control a MS nu prea justifica zelul razboinic al institutiei
Sistemul sanitar face pasi rapizi spre colaps, avand reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) drept spectatori. Noul conflict declansat, la inceputul acestei saptamani, intre furnizorii de produse medicale si MS se acutizeaza. Dupa cum se stie, firmele din cadrul Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) au decis sa sisteze livrarile de materiale sanitare din cauza datoriilor din anii 2003-2004 pe care spitalele din subordinea MS le au la ele. Imediat, Mircea Cinteza a iesit la rampa cu declaratii potrivit carora in tara exista 38 de spitale cu datorii foarte mari. A promis ca va lua masuri dure impotriva acelor directori de unitati spitalicesti care aveau fonduri cu care sa plateasca restantele, dar nu au facut acest lucru.
Mai mult, Cinteza a amenintat ca va face curatenie pe piata materialelor sanitare, prin eliminarea furnizorilor care "dau materiale sanitare de proasta calitate". In urma cu doua zile, MS a dat publicitatii un comunicat de presa in care se precizeaza ca ministerul "a realizat o centralizare preliminara a principalelor litigii care exista intre spitale si firmele membre ale AFPM". Aceasta in conditiile in care, la inceputul acestei saptamani, Cinteza nu a stiut sa spuna cate spitale sunt in litigiu cu furnizorii.
"La sfarsitul saptamanii, MS va finaliza ancheta privind datoriile spitalelor catre AFPM si va stabili ce directori de unitati medicale vor fi propusi pentru sanctionare si din ce motive. In situatiile in care exista litigii intre firme si spitale, pana la finalizarea acestora, dreptul firmelor de a mai participa la licitatii va fi suspendat. In cazurile in care ancheta va dovedi ca vina apartine firmelor, in sensul ca acestea au furnizat unitatilor medicale materiale sanitare de o calitate necorespunzatoare, suspe