Cota unica: noi am luat, ei mai asteapta
Veniturile populatiei au crescut, bugetul incaseaza in continuare mai putin
In urmatoarele luni, autoritatile va trebui sa ia masuri pentru a preveni un final nefericit al unui inceput salutar. Dupa patru luni de cota unica, vistieria statului se umple din impozite indirecte si din executarile silite aplicate agentilor economici.
Cifrele arata o scadere a incasarilor bugetare din impozitul pe venit si din impozitul pe profit, capitole unde cotele de impozitare au scazut de la un maxim de 40%, respectiv 25% la 16%, insa aceleasi cifre prezinta o situatie imbunatatita a castigurilor medii nete ale populatiei.
Daca bugetul a pierdut in primele patru luni 1% din sumele colectate in aceeasi perioada a anului trecut din impozitul pe venit, populatia a primit, in luna martie, cu 21% mai multi bani fata de martie 2004. Conform datelor prezentate de Institutul National de Statistica, in luna martie, salariul mediu net a fost de 7.082.857 lei, mai mare cu 5,1% fata de cel din februarie 2005.
Majorarea castigurilor populatiei s-a reflectat in buget prin cresterea incasarilor din TVA cu 40%, in luna aprilie, comparativ cu aprilie 2004. Alte impozite indirecte care au contrabalansat pierderea din aplicarea cotei unice au fost accizele si taxele vamale.
Devansarea calendarului de armonizare a nivelului accizelor cu cele din Uniunea Europeana a determinat o crestere cu 33% a incasarilor din acest impozit pe a patra luna a anului comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. In perioada scurta de la aplicarea cotei unice, putem vorbi de consecintele noului sistem fiscal doar in date statistice.
Statistic, atat bugetul de stat a avut incasari mai mari fata de anul trecut, cu 14%, cat si populatia a beneficiat de salarii medii nete mai mari. In realitate, cresterea accize